TikTok saksøkt i Nederland for 1,7 milliarder dollar over innsamling av barn’s data

Den Amsterdam-baserte Market Information Research Foundation (SOMI) saksøkte videodelingsplattformen TikTok på vegne av 64 000 nederlandske foreldre, og søkte 1,4 milliarder euro (ca. 1,7 milliarder dollar) for angivelig å ha samlet inn data fra millioner av barn.

I mellomtiden har TikTok oppdatert sin personvernpolicy i USA med hensyn til innsamling av personopplysninger som ansikts- og stemmegjenkjenning.

I følge nederlandske medier anla SOMI søksmålet for en domstol i Amsterdam mot den kinesiske sosiale medier-appen for brudd på EUs databeskyttelseslov. Organisasjonen hevder at TikTok samler inn data om barn uten tilstrekkelig tillatelse, at noen videoer på plattformen kan være skadelige for barn, og at selskapet forsømmer å ivareta barnas sikkerhet og privatliv.

I tillegg påpekte SOMI at TikTok samler inn mye mer data enn det trenger for markedsføring.

SOMI-medstifter Cor Wijtvliet fortalte nederlandske medier RTL Nieuws om beslutningen om å anlegge søksmål: «En rettsavgjørelse kan direkte begrense praksis for TikTok og andre sosiale medieplattformer. … Vi har sendt klagebrev til TikTok og flere europeiske tilsynsmyndigheter det siste året, men har ikke sett noen vesentlige resultater. Derfor har vi besluttet å ikke vente på etterforskningen fra myndighetene og å ta rettslige skritt selv. ”

Som svar på nederlandske medier sa en talsperson for TikTok til RTL Nieuws at personvernet og sikkerheten til brukerne har «høyeste prioritet.» I henhold til selskapets policy kan TikTok bare brukes av barn som er minst 13 år, og mindreårige trenger samtykke fra foreldrene. Politikken er imidlertid ikke håndhevet.

TikTok, som eies av det kinesiske selskapet ByteDance, er kjent i Kina som Douyin. Videodelingsappen er veldig populær blant ungdommer over hele verden.

Les-mer