Polen trosser EU-domstolen som avgjør å stenge større brunkullgruve

WARSAW, Polen – Polens regjering trosset mandag et påbud fra EUs øverste domstol som beordret umiddelbar stenging av en større brunkullgruve, og tjenestemenn sa at det ville riste landets energisystem og føre til permittering av tusenvis av ansatte.

Utviklingsminister Jaroslaw Gowin sa at Polen ikke ville stenge brunkullgruven i Turow, på grensen til Tyskland og Tsjekkia, men i stedet var engasjert i «veldig intensiv diplomatisk og lovrelatert innsats» for å sikre uforstyrret drift av gruven og tilkoblet kraftverk som genererer rundt 7 prosent av Polens energi.

EUs domstol påla fredag ​​Polen å øyeblikkelig stoppe driften av gruven, med respekt for Praagas klager om at den drenerte grunnvann fra tsjekkisk territorium, og at Polen nylig forlenget lisensen uten riktig miljøvurdering. Det er et midlertidig tiltak i påvente av domstolens fulle avgjørelse.

Gowin sa at han anser rettsavgjørelsen som «skandaløst uforholdsmessig» for situasjonen, og en som ville føre til «tap av titusenvis av arbeidsplasser og svært alvorlige forstyrrelser i Polens energisystem,» og kuttet strøm til millioner av husholdninger.

Statsminister Mateusz Morawiecki sa at Polen vil delta i forhandlinger med Praha og også vil komme med nye poeng for EU-domstolen for å tydelig beskrive situasjonen for å unngå en «katastrofe.»

Les-mer