Mystisk radiosignal fra verdensrommet er uvanlig nært – og spesielt forvirrende

Lyse, flyktige eksplosjoner av radiobølger som kommer fra nærheten av en nærliggende galakse, utdyper et av astronomiens største mysterier. De gjentatte utbruddene av energi ser ut til å komme fra en eldgammel gruppe stjerner kalt en kuleklynge, som er blant de siste stedene astronomer forventet å finne dem.

De ekstremt lyse, ekstremt korte radiobølger som kalles raske radiobrister, eller FRB, har ofte kommet fra milliarder lysår unna, og har trosset forklaringen siden de ble oppdaget i 2007. Basert på observasjoner til dags dato, antok forskere at utbruddene. drives av unge, kortvarige kosmiske gjenstander som kalles magnetarer.

Men en rask radiosprengning som ble oppdaget i fjor, er nå sporet til en kuleklynge rundt 11,7 millioner lysår unna, nær den nærliggende spiralgalaksen M81, ifølge en artikkel som beskriver oppdagelsen lagt ut på den vitenskapelige preprint-serveren arXiv. Å finne denne sprengningen blant en klynge av aldrende stjerner er som å finne en smarttelefon innebygd i Stonehenge – observasjonen gir ikke mening.

«Dette er absolutt ikke et sted hvor det forventes at radioutbrudd vil leve,» skrev Bryan Gaensler, astronom ved University of Toronto og medforfatter av det nye papiret, på Twitter. «Hva skjer?»

Forskere sliter med å forklare den kosmiske anakronismen. De beveger seg også mot konklusjonen om at det, som med mange andre himmelske fenomener, kanskje er flere måter å lage en rask radioutbrudd på.

«FRB kan være – kan være – bare dette generiske fenomenet knyttet til en hel rekke mulige kilder,» sier Cornell University-astronom Shami Chatterjee, som studerer utbruddene, men ikke er en del av oppdagelsesteamet.

«Hva skjer her?»

Forskere oppdaget først sprengningen, kalt FRB 20200120E, i januar 2020 ved hjelp av Canada Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) teleskop, som har vist seg å være en nådeløs FRB-funnmaskin. Da CHIME kom online i 2017 visste forskere om færre enn 30 raske radioutbrudd; nå har teleskopet økt den totale til godt over tusen.

I likhet med minst to dusin kjente utbrudd er FRB 20200120E en repeater – en rommotor som produserer flere påvisbare eksplosjoner av radiobølger, i stedet for å eksplodere en gang og forsvinne. Dens utbrudd er ikke så lyse som de som kommer fra milliarder lysår unna, i det fjerne kosmos, men i løpet av det siste året har de tillatt forskere å identifisere FRBs beliggenhet på himmelen.

Les-mer