Irans største krigsskip tar fyr og synker i Omanbukten

TEHRAN, Iran — Det største krigsskipet i den iranske marinen tok fyr og sank senere onsdag i Omanbukten under uklare omstendigheter, den siste ulykken som rammet et av landets fartøy de siste årene på grunn av spenninger med Vesten.

Brannen begynte rundt 02:25 og brannmenn prøvde å dempe den, rapporterte Fars nyhetsbyrå, men deres innsats mislyktes i å redde 207 meter (679 fot) Kharg, som ble brukt til å forsyne andre skip i flåten til sjøs. og gjennomføre treningsøvelser. Statlige medier rapporterte at 400 tropper om bord flyktet fra fartøyet, med rundt 20 som ble skadet.

Fartøyet sank nær den iranske havnen i Jask, rundt 1 270 kilometer sørøst for Teheran ved Omanbukten nær Hormuz-sundet – den smale munningen av Persiabukten. Satellittbilder fra Planet Labs Inc. analysert av Associated Press viste Kharg utenfor Jask uten tegn til brann så sent som klokka 11 tirsdag.

Bilder sirkulert på iranske sosiale medier av sjømenn som har på seg redningsvester som evakuerer fartøyet mens en brann brant bak dem. Fars publiserte video av tykk, svart røyk som stiger fra skipet tidlig onsdag morgen. Satellitter fra US National Oceanic and Atmospheric Administration som sporer branner fra verdensrommet oppdaget en brann i nærheten av Jask som startet like før branntidspunktet som ble rapportert av Fars.

Iranske tjenestemenn tilbød ingen grunn til brannen ombord i Kharg, selv om de sa at etterforskningen hadde startet. Det kommer etter en serie mystiske eksplosjoner som startet i 2019 rettet mot kommersielle skip i Omanbukten. Den amerikanske marinen beskyldte senere Iran for å målrette skipene med limpet miner, tidsbestemte eksplosiver som vanligvis ble festet av dykkere til skipsskroget.

Les-mer