Irans langvarige ‘strategiske sikring’ i Afghanistan intensiveres på grunn av amerikansk tilbaketrekking

Iran har lenge hevdet å følge politikken for å støtte politisk stabilisering i Kabul og samtidig utvide båndene med Taliban. I kjølvannet av fristen den 11. september for troppens tilbaketrekning av de amerikanske styrkene, får denne motstridende politikken fart og vil sannsynligvis avle mer kaos og vold i Afghanistan, advarer eksperter.

Denne politikken med å støtte den afghanske regjeringen og Taliban samtidig eller det ekspertene kaller «sikring», gjøres med den hensikt å holde den afghanske regjeringen og Taliban fra hverandre med håp om å kunne utøve større politisk innflytelse når USA trekker seg.

«I dag støtter den iranske regjeringen den afghanske grunnloven mens IRGC trener og våpner Taliban,» fortalte Hamid Bahrami, en tidligere iransk politisk fange og uavhengig analytiker fra Midtøsten i Glasgow, Skottland, til Epoch Times i en e-post.

Rapporter om Iran som støtter Taliban er ikke nye. Sharif Yaftali, sjef for generalstaben for Afghanistans nasjonale forsvars- og sikkerhetsstyrker i 2017, beskyldte åpent Iran for å ha gitt militære eiendeler til Taliban og sa at regjeringen i Kabul har bevis.

De siste rapportene er fra slutten av januar da en Taliban-delegasjon besøkte Teheran og ble mottatt av senior iranske tjenestemenn – men denne gangen hadde Teheran imidlertid varslet regjeringen i Kabul og sagt at de ønsker å sørge for at Afghanistan etter konflikt ikke vil være et fristed. for terrorister.

Ali Shamkhani, sekretæren for Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd etter møtet med Taliban-delegasjonen, tvitret imidlertid 27. januar at han i møtet fant lederne for gruppen «fast bestemt på å bekjempe USA.» Helt neste dag ble denne meldingen kritisert av Yasin Zia, sjef for generalstaben i Afghanistan National Army på Twitter.

”Dessverre er din forståelse av den pågående krigen i Afghanistan feil. Taliban kjemper ikke mot amerikanerne, men det afghanske folket. Vi handler avgjørende mot enhver gruppe fiender til det afghanske folket, sa Zia.

Les-mer