Inflasjon er Siste Spiker i kista for Bidens Pengebruk

Inflasjonen akselererer – hver forbruker i landet føler det hver dag. Hvis det er noen økonomisk fornuft igjen i Washington, bør den økende inflasjonstrusselen knuse president Bidens store regjeringsutgiftsplaner.

På sitt siste møte denne måneden kunngjorde Fed at de ville akselerere forventet renteøkningstidslinje og diskutere å redusere 120 milliarder dollar i månedlige obligasjonskjøp. Vi håper de gjør det.

Men en annen faktor som vil øke inflasjonen, er å legge til de tunge amerikanske gjeldsbelastningene som Feds obligasjonskjøp har lagt til rette for. Det er Economics 101 at mer pengeskaping betyr at dollar i lommeboken og bankkontoen er verdt mindre.

Ja, pengepolitikken er Feds domene, men Kongressen kan gjøre Feds jobb med å gå videre med enda brattere inflasjon lettere ved å sette kibosh på Bidens massive planer for underskuddsutgifter. Biden har foreslått $ 4 billioner i «en gang i en generasjon-investering» (i tillegg til $ 1,9 billioner Covid-hjelpepakken som gikk i mars).

Denne ukens topartsinfrastrukturregning «kompromiss» bruker fortsatt altfor mye penger på grønn energi, høyhastighetstogprosjekter, tilskudd til elbiler og lignende.

Selv liberale økonomer som Larry Summers har advart om at Bidens utblåsning kan overopphetes økonomien og «utløse inflasjonstrykk av et slag vi ikke har sett i en generasjon, med konsekvenser for dollarens verdi og økonomisk stabilitet.» Summers hevder, «den primære risikoen for den amerikanske økonomien er overoppheting – og inflasjon.» Bidens utgifter ville føre til flammene.

Mange av Bidens økonomiske rådgivere mener at fiskalflidskap ikke har noen ulempe. De abonnerer implisitt på «Modern Monetary Theory», en økonomisk doktrin som hevder at statsgjeld kan fortsette å stige uten kostnad for fremtidige generasjoner eller den amerikanske økonomien. Vi søker fremdeles etter ethvert eksempel, når denne tilnærmingen har fungert. I de fleste tilfeller – Venezuela, Argentina, Mexico, Zimbabwe og Tyskland etter første verdenskrig – ender politikken veldig dårlig.

Tenk på hvordan Bidens supplerende arbeidsledighetsforsikring, utvidet som en del av hans Covid-hjelpepakke, bidrar til inflasjon ved å forhindre at bedrifter ansetter arbeidstakerne de trenger for å møte forbrukernes etterspørsel. Med Bidens 300 dollar per uke i ekstra fordeler kan familier med begge foreldrene uten arbeid tjene rundt 72 000 dollar i året i dagpenger – ikke inkludert verdien av andre sosiale velferdsprogrammer som matmerker.