Historie: I 1958 vurderte USA kjernefysiske angrep mot Kina over Taiwan, viser klassifiserte dokumenter

Amerikanske planleggere antok også at Sovjetunionen ville hjelpe Kina og gjengjelde med atomvåpen – en pris de anså som verdt å betale for å beskytte Taiwan, ifølge dokumentet, først rapportert av New York Times.

Tidligere militæranalytiker Ellsberg la ut den klassifiserte delen av et topphemmelig dokument om krisen på nettet, som bare hadde blitt delvis avklassifisert i 1975.

Ellsberg, nå 90 år, er kjent for sin lekkasje fra 1971 til amerikanske medier av en topphemmelig Pentagon-studie om Vietnam-krigen kjent som Pentagon Papers.

Ellsberg fortalte Times at han kopierte den topphemmelige Taiwan-krisestudien på begynnelsen av 1970-tallet, og frigjør den når det oppstår spenninger mellom USA og Kina over Taiwan.

Hadde det skjedd en invasjon, gjorde general Nathan Twining, leder av stabssjefene på den tiden, «det klart at USA ville ha brukt atomvåpen mot kinesiske flybaser for å forhindre en vellykket luftforbudskampanje,» dokumentets forfattere skrev.

Hvis dette ikke stoppet en invasjon, var det «ikke noe annet alternativ enn å gjennomføre atomangrep dypt inn i Kina så langt nord som Shanghai,» sa dokumentet og omskrev Twining.

Les-mer