Frankrikes Macron innrømmer noe skyld for folkemordet i Rwanda

KIGALI, Rwanda – I en nøkkeltale på sitt besøk til Rwanda sa den franske presidenten Emmanuel Macron at han anerkjenner at Frankrike bærer et tungt ansvar for folkemordet i 1994 i det sentralafrikanske landet.

Macron detaljerte høytidelig hvordan Frankrike hadde sviktet de 800 000 ofrene for folkemordet, men han stoppet kort for en unnskyldning.

Frankrike “var ikke en medskyldig” i folkemordet, men endte med å legge seg til Rwandas “folkemordsregime” og bar et “overveldende ansvar” i lysbildet mot massakrene, sa den franske lederen og talte torsdag ved folkemordminnesmerket i hovedstaden Kigali. .

“Frankrike har en rolle, en historie og et politisk ansvar i Rwanda. Det har en plikt: å se historien i ansiktet og anerkjenne den lidelsen det påførte det rwandiske folket ved å favorisere stillhet over undersøkelsen av sannhet for lenge, ”sa Macron.

Da folkemordet startet, ”tok det internasjonale samfunnet nærmere tre måneder, tre uendelige måneder, før vi reagerte, og vi, alle sammen, forlot hundretusener av ofre.”

Frankrikes fiaskoer bidro til «27 år med bitter avstand» mellom de to landene, sa han.

«Jeg må innse vårt ansvar,» sa Macron.

Selv om Macron ikke unnskyldte seg, vant han ros fra Rwandas president Paul Kagame for sin «kraftige tale».

«Hans ord var noe mer verdifullt enn en unnskyldning, de var sannheten,» sa Kagame. «Dette var en handling med enormt mot.»

Kagame og Macron signaliserte begge at en side var blitt snudd i Frankrike-Rwanda-bånd.

Les-mer