FN-dommere opprettholder dommen av serbisk militærsjef Ratko Mladic

HAAG, Nederland – FNs ankedommere opprettholdt tirsdag dommen til den tidligere bosnisk-serbiske militærsjef Ratko Mladic for folkemord og andre lovbrudd under Bosnias krig 1992–95 og bekreftet hans livstidsdom.

Dommen betyr at den 79 år gamle tidligere generalen som terroriserte Bosnia gjennom krigen vil tilbringe resten av livet i fengsel. Han er den siste store figuren fra konflikten som endte for mer enn et kvart århundre siden for å møte rettferdighet.

Presiderende dommer Prisca Matimba Nyambe fra Zambia sa at retten avviste Mladics anke «i sin helhet» og bekreftet hans livstidsdom. Den avviste også en anke fra påtalemyndighetene om Mladics frifinnelse av en annen skyld for folkemord knyttet til etniske utrensninger tidlig i krigen.

Mladic slutter seg til sin tidligere politiske mester, den tidligere bosnisk-serbiske presidenten Radovan Karadzic, i soning for en livstidsdom for å mestre etnisk blodsutgytelse i den bosniske krigen som etterlot mer enn 100.000 døde og millioner hjemløse.

En gang en svimlende militærmann kjent som «Slakteren i Bosnia», virket Mladic optimistisk da han kom inn i rettssalen, etterlignet fotografer mens han satte seg, men han siktet mens dommen ble lest og viste ingen følelser da han hørte at anken hans hadde blitt avvist i sin helhet.

Mladic befalte tropper som var ansvarlige for grusomheter som spenner fra «etniske rensing» -kampanjer til beleiringen av Sarajevo og krigens blodige klimaks i Srebrenica-massakren 1995. Nå er han en skrøpelig eldre mann med dårlig helse som forsinket denne endelige dommen.

Les-mer