Australsk-ledet astronomiprosjekt setter Melkeveiens opprinnelseshistorie i tvil

Astronomer vurderer opprinnelseshistorien på nytt etter oppdagelser om atferden til en lignende galakse som vår Melkevei.

Det første detaljerte tverrsnittet av en annen galakse, kalt UGC 10738, som er lik vår, avslører at Melkeveien faktisk utviklet seg gradvis i stedet for en voldsom kollisjon som følge av en freak-ulykke.

Tydelige plater som ligner på Melkeveien, viser at slike strukturer er et produkt av en mer fredelig endring enn tidligere teorier forutsa. Disse teoriene påsto at de ble dannet av et sjeldent sammenstøt med en mindre galakse.

Teamet ledet av Nicholas Scott og Jesse van de Sande fra Australias ARC Centre of Excellence for All Sky Astrophysics in 3 Dimensions (ASTRO 3D) og University of Sydney gjorde de uventede funnene.

«Våre observasjoner indikerer at Melkeveiens tynne og tykke skiver ikke oppsto på grunn av en gigantisk sammenblanding, men en slags» standard «bane for galaksedannelse og evolusjon,» sa Scott.

«Fra disse resultatene tror vi at galakser med Melkeveiens spesielle strukturer og egenskaper kan beskrives som de ‘normale’.»

Les-mer